5 گام موثر در بهبود کیفیت آب استخرهای شنا

 

بر پايه اطلاعات جمع آوري شده در بازديد از استخرهاي حدود 40 مجموعه ورزشي و مجتمع مسكوني واقع نقاط مختلف تهران ميتوان به اين نتيجه رسيد كه در حاليكه اختلافات جزئي در كيفيت آب بدليل تجهيزات و طول عمر دستگاه ها و همچنين برنامه بهره برداري و نگهداري سيستم وجود دارد، مشكلات كيفيتي آب اين استخرها مشابه مي باشد.

مشكلات مشترك اين استخرها را ميتوان به شرح زير گروه بندي نمود:

  1. عدم دستيابي به شفافيت مطلوب و بالا رفتن كدورت بخصوص در سانس هاي آخر روز
  2. وجود ميكروارگانيزم هاي مضر از جمله Candida Albicans با وجود مصرف بالاي كلر
  3. استشمام بوي نامطبوع كلر در محوطه استخر

مشكلات فوق گواه اين واقعيت هستند كه استخرهاي بررسي شده داراي هر سه گروه آلودگي استخر يعني آلودگي هاي فيزيكي، ميكروبي و شيميايي مي باشند.

در پي چاره جويي، صاحبان و مسئولين اين استخرها عموما تحت تاثير تبليغات فروشندگان قرارگرفته و به اميد حل مشكلات مذكور مبادرت به خريد دستگاهي مي نمايند كه متاسفانه اكثرا كارساز نبوده و غالبا به جاي معجزه مشكلات جديدي نيز به سيستم موجود اضافه مي نمايد و به اين دليل پس از مدتي مجددا از چرخه تصفيه خارج مي شوند.
اين تجربيات باعث دلسردي و ناباوري مسئولين نسبت به امكان حل معضل كيفيت آب استخر مي گردد.

با بررسي علمي فرايند تصفيه و گندزدايي استخر با شناخت استانداردهاي كشورهاي غربي ميتوان به روشني علل اين مشكلات و راه حل آن را شناسايي نمود.

 


ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

روش های نوین جمع آوری فاضلاب

ظرفیت تانک به گونه ای تعیین می شود که فاضلاب چندین روز را در خود جای می دهد . باکتری های موجود در فاضلاب با تکثیر خود در زمان توقف فاضلاب در سپتیک عمل هضم را انجام می دهد و مواد جامد فاضلاب را به لجن تبدیل می کند که هر چند سال یک بار باید قسمتی از آن را با پمپ کردن از سپتیک تخلیه نمود. با ته نشینی لجن فقط مایع فاضلاب باقی می ماند که تا حدود٧٠ در صد مواد آلی آن حذف شده اند .

باکتری های موجود در فاضلاب با تکثیر خود در زمان توقف فاضلاب در سپتیک عمل هضم را انجام می دهد و مواد جامد فاضلاب را به لجن تبدیل می کند.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

تصفیه خانه فاضلاب - بخش دوم

http://tww.tpww.co.ir/abfa_content/media/image/2009/06/11034_orig.jpg


ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

تصفیه خانه فاضلاب - بخش اول

http://news.moe.org.ir/images/docs/000017/n00017282-b.jpg

هرگاه فاضلاب تصفیه نشده تجمع پیدا کند، تجزیه مواد ارگانیک موجود درآن منتهی به وضعیت آزاردهنده ای از جمله تولید گازهای بدبو می شود. به علاوه فاضلاب تصفیه نشده حاوی تعداد زیادی از میکروارگانیسم های بیماری زا است که می توانند در بدن انسان رشد کنند. فاضلاب همچنین حاوی مواد غذایی مناسب جهت رشد گیاهان بوده و ممکن است حاوی ترکیبات سمی و یا ترکیباتی با قابلیت ایجاد سرطان نیز باشد. به دلایل فوق حذف سریع و بدون مشکل فاضلاب از منابع تولیدکننده آن، تصفیه، آماده سازی جهت استفاده مجدد و یا دفع به محیط امری ضروری به جهت حفظ سلامتی افراد و نیز محیط زیست است.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

نحوه عملكرد سازه استخر

اغلب افراد استخرها را تنها به عنوان يك محوطه بزرگ پر از آب مي شناسند ولي بايد توجه داشت كه براي آماده سازي يك استخر از تكنولوژي خاصي بهره گرفته مي شود. حال اجازه دهيد از نظر فني نگاهي به استخرها داشته باشيم.زير سازي استخر:استخرها اشكال و اندازه هاي متفاوتي دارند، اما تقريباً مي توان گفت كه همه آنها از استخر كوچك حياط گرفته تا استخرهاي موج ساز پارك هاي آبي بر مبناي يك سري اصول اوليه ساخته مي شوند. همه آنها داراي يك سري صافي، سيستم هاي تصفيه و سيستم پالايش، لوله، موتور، پمپ، و دستگاهاي افزودن مواد شيميايي هستند كه آب را تميز، صاف، و شفاف نگه مي دارند.دنياي آبي:يك استخر به طور اخص نيازمند يك سري اجزاي ابتدايي و اصلي است:

 

شايد در نگاه اول استخر تفرجگاه ساده اي به نظر برسد اما در روزهاي گرم تابستاني مي توان به عنوان يكي از بزرگترين اختراعات و اكتشافات بشر به آن نگاه كرد.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

فرق کنترل هوشمند موتورخانه با ساختمان

alt

بعضا میتوان روشنائی را نیز با این سامانه راهبری نمود. یکی از نکات مهم در استفاده از این سامانه ، تنظیم جدول زمانی بهره برداری از ساختمان در ساختمان های اداری و تجاریست. این سامانه در روزهای پایانی هفته و در تعطیلات رسمی موتورخانه را خاموش وروشنائی را از مدار خارج مینماید. در روزهای کاری نیز سامانه با پردازش اطلاعات ورودی از قبیل دمای هوای بیرون و افت دمای رفت و برگشت در گرمایش و یا سرمایش، دمای تنظیمی تاسیسات (set point) را مشخص می نماید .

بدین گونه است که ساختمان فقط در زمان بهره برداری و فقط باندازه مورد نیاز انرژی صرف گرمایش و سرمایش و یا روشنائی مینماید. اگریک پروژهBMSرا بخواهیم به فازهای اجرائی کوچکتر تقسیم نمائیم، سامانه هوشمند کنترل موتورخانه میتواند بعنوان اولین فازی تعریف شود که اتمام آن باعث میگردد ساختمان بتواند تا حد قابل قبولی توانائی تطبیق با شرایط بیرونی و درونی را دارا باشد.

خصوصا در شرایط فعلی که بزودی شاهد تمایل همگانی مالکین ساختمان ها برای بهره مندی از تجهیزاتی که باعث کاهش مصرف انرژی میشوند خواهیم بود، اجرای پروژه سامانه هوشمند کنترل موتورخانه بدلیل سادگی وقیمت پائین میتواند راهکارمناسبی برای عبور از این مقطع زمانی باشد. از طرف دیگر وجود زیرساخت لازم برای توسعه سامانه در آینده، نگرانی تبدیل سامانه را به BMS مرتفع نموده است .





تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

نحوه عملکرد سیستمهای کنترل موتورخانه



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه

 

همچنین در ساختمان های اداری، آموزشی و تجاری که از فضای ساختمان بصورت پاره استفاده می شود، در ساعات غیرکاری نیازی به فعالیت موتورخانه نیست. با این وجود بدلیل عدم امکان خاموشی و یا کنترل تجهیزات، در عمل این موتورخانه ها بصورت دائم فعال هستند. در صورتیکه سیستم کنترل هوشمند موتورخانه توسط یک برنامه زمانبندی پس از ساعت کاری، موتورخانه را خاموش کرده و موجب صرفه جویی انرژی به میزان 40 درصد در ساختمان های اداری، تجاری می‌شود.

مزایای استفاده از سیستم کنترل هوشمند موتورخانه

 

  • کاهش 15% مصرف انرژی در ساختمان های مسکونی
  • کاهش 40% مصرف انرژی در ساختمان های غیر مسکونی (اداری، تجاری، آموزشی)
  • نصب سریع و آسان بدون انجام تغییرات مکانیکی در موتورخانه
  • بهینه سازی و جلوگیری از مصارف ناخواسته انرژی
  • تثبیت محدوده آسایش حرارتی ساکنین ساختمان
  • قابلیت برنامه ریزی سیستم بصورت روزانه، هفتگی و سالیانه
  • هزینه پایین و بازگشت سریع سرمایه

ویژگی های سیستم کنترل هوشمند موتورخانه

1- دارای نمایشگر گرافیکی

2- کنترل حداقل و حداکثر دمای دیگ و آب گرم مصرفی به صورت مجزا

3- جلوگیری از یخ زدگی در ساعات خاموش پمپ سیرکولاسیون

6- کنترل کلیه مدارهای رادیاتور، گرمایش از کف و مبدلهای حرارتی

7- قابلیت سازگاری با کلیه بویلرهای گازی و گازوئیلی، پانلهای خورشیدی، پمپ های حرارتی

10- نظارت و ارتباط از راه دور از طریق اینترنت، تلفن و ارسال SMS

11- قابلیت تغییر حالت کنترلی از اتوماتیک به دستی





تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

برج خنك كننده (Cooling Tower)

چكيده:

برج هاي خنك كننده وسيله اي هستند كه به كمك آنها حرارت ناشي از فرآيند اتلاف حرارتي به اتمسفر منتقل مي شود. كاربرد عمده برج هاي خنك كننده در خنك كردن آب در گردش در پالايشگاه نفت، كارخانه هاي شيميايي، نيروگاه ها و خنك سازي ساختمان ها مي باشد. برج هاي خنك كننده سايزهاي متنوعي دارند و مي توانند از يك ساختمان بتني، فلزي و يا چوبي ، با شكل و تركيب خا ص كه براي سرمايش آب گرم به صورت طبيعي يا مكانيكي طراحي و ساخته مي شود. طبعاً ابعاد و شكل اين سازه ، تابعي ا ز ميزان تبادل گرمايي موردنياز و مكانيزم سرمايش مي باشد.

نحوه انتخاب برج خنك كن مناسب

 

با توجه به اينكه برج خنك كن معمولا جهت خنك كاري آب به كار مي رود لذا اولين اطلاعات مورد نياز مشخصات آبي مي باشد كه بايد خنك شود. اين مشخصات شامل: ۱- دبي آب ۲- دماي ورودي آب ۳- دماي مورد نياز در خروجي برج خنك كن می باشد.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

برج خنک کننده

دراکثر کارخانجات کوچک و بزرگ یکی از مهمترین و اساسی ترین دستگاهها می توان انواع برجهای خنک کننده را نام برد. برجهای خنک کننده علاوه بر آب به منظور خنک کردن سیالاتی دیگر در صورت لزوم مورد استفاده واقع می شود.

 


با توجه به اینکه برجهای خنک کننده معمولاًً حجیم می باشند و بعلت پاشیدن آب در محیط اطراف خود و خرابی تجهیزات آن را معمولاًٌ در انتهای فرایند نصب می کنند.

 


اگراز وسایل برجهای خنک کننده صرف نظر نشود برای ساخت برج تکنولوژی بالایی نیاز نیست همانطور که در ایران در حال حاضر ساخت این برجها در حد وسیعی صورت می گیرد .برجها با توجه به شرایط فیزیکی و شیمیایی خاص خود دچار مشکلاتی می شوند ولی معمولاٌ زمانی لازم است تا این مشکلات برج را از کار بیاندازد طولانی است.،ولی عملاٌ اجتناب ناپذیر است.

 



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

مقاله کاویتاسیون و علت آن

کاویتاسیون در لغت از کلمه Cavity به معنای حفره آمده و منظور از کاویتاسیون ایجاد حفره یا حفره زائی است .در صورت وقوع این پدیده یکی از خسارات آن ایجاد خوردگی وحفره برروی بدنه پروانه و پوسته پمپ است .قبل از توضیح پدیده کاویتاسیون لازم است اشاره به نقطه جوش و فشار بخار مایعات صورت گیرد .نقطه جوش مایعات به فشاری که مایع در آن قرار دارد بستگی دارد .مثلا آب در فشار یک آتمسفر در دمای١٠٠ درجه سانتیگراد می جوشد که این دما در فشار۵/٠ آتمسفر درحدود٨٠ درجه است.
ممکن است در داخل پمپ شرایطی بوجود آید به طوریکه در دمای موجود با توجه به کاهش فشاریکه ایجاد شده ، سیال بجوشد. این پدیده در صورت وقوع در ابتدای پره در داخل پروانه رخ می دهد . تبدیل مایع به حباب های بخار همراه با افزایش حجم ناگهانی می باشد ( دانسیته مایع بیش از ١٠٠٠ برابر دانسیته بخار در این شرایط است ) . حباب تشکیل شده با سرعت زیادی به جلو هدایت می شود. درنیمه دوم پره با افزایش فشار سیال شرایط از حالت اشباع به حالت مایع فشرده بر می گردد و طی پدیده پیچیده ای حباب بخار سقوط کرده و ضمن تقطیر شدن با سرعت زیاد ( تا ۵٠ متر برثانیه) به اطراف برخورد می کند. قطرات سیال که با این سرعت به اطراف برخورد می کنند ، دارای ممنتوم بسیار بالایی هستند به طوری که نیروی وارد شده از طرف این ذرات بر دیواره پروانه قادر است قسمتی از بدنه پروانه را کنده و بر روی آن ایجاد حفره کند.
کمتر فلزی در برابر این نیرو مقاومت می کند، آلیاژهای فولاد -کرم مقاومت بهتری در مقابل این پدیده دارند . این پدیده معمولا با ایجاد سر و صدا نیز همراه است که فرکانس آن به MHZ١ می رسد به این صدا اصطلاحا صدای سفید گفته می شود . میتوان از طریق اندازه گیری صدا بروز کاویتاسیون را تشخیص داد. شکل ٣ -١ نحوه ایجاد حباب درناحیه مکش پره و تاثیر کاویتاسیون بر قسمت انتهایی پره را نشان می دهد . شکل ٣ - ٢ یک پروانه
پمپ سانتریفوژ را که در اثر کاویتاسیون در آن ایجاد حفره شده نشان می دهد.

 

شکل کاویتاسیون

 

کاویتاسیون

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

همانطور که قبلا اشاره شد فلزات نمی توانند در مقابل کاویتاسیون مقاومت کنند . بهترین آلیاژ برای این منظور عبارتند از فولاد زنگ نزن ، فولاد با ١٣ % کرم ، فولاد معمولی ، برنز معمولی و بالاخره چدن که به ترتیب داده شده بر اساس بهترین مقاومت به پایین می باشد. چنانچه کاویتاسیون در پمپی رخ دهد برای قطع آن یا دبی عبوری از پمپ یا دور پمپ کاهش داده می شود . البته در بسیاری از نقاط منحنی مشخصه پمپ ، کاویتاسیون جزئی وجود دارد وطبق استاندارد بین المللی تا ٣% اطراف نقطه بیشترین راندمان ، کاویتاسیون نداریم ولی خارج از این ناحیه کاویتاسیون با شدت کم وجود دارد .میتوان وقوع کاویتاسیون و نحوه تاثیر آن را بر منحنی مشخصه وعملکرد پمپ را از طریق آزمایش ملاحظه کرد . اگر چنانچه شیر ورودی پمپ را به آرامی ببندیم ، در جائی مشاهده می شود که ضمن پیدایش صدا منحنی مشخصه پمپ ناگهان افت می کند . در این وضعیت پمپ در حالت کاویتاسیون بوده و نقطه عملکرد پایدار نمی باشد.

هد خالص مثبت مکش (NPSH)

جهت کنترل پدیده کاویتاسیون و برقراری شرایط عدم وجود کاویتاسیون از پارامتری به نام NPSH استفاده می شود . منظور از این پارامتر ، هد خالص مثبت مکش می باشد . به جای این که نقطه حداقل فشار در داخل پروانه بررسی شود ، مقدار هد خالص در قبل از پمپ بررسی می گردد و کارخانه سازنده پیش بینی لازم برای افت از ورود پمپ تا نقطه حداقل فشار در داخل پروانه را انجام می دهد .





تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan
کد خبر: ۱۵۸۹۱۰
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۵
 

معماری نیوز : این خبر که در نامه ایی از سوی یکی از روسای استانی سازمان مسکن و شهرسازی به سازمان نظام مهندسی استان مذکور می باشد ، حاکی از این است که مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با ابلاغ دستور العملی به تمامی سازمان های مسکن و شهرسازی در سراسر کشور استفاده از سیستم گرمایش از کف را غیر مجاز اعلام کرده است .

نگاهی گذرا به این خبر نشان از فاجعه ای عمیق دارد و آن حق وتویی است که صدا و سیما با استفاده از قدرت رسانه ای اش در مقابل بخشنامه های دولتی برای خود قائل است .

نمونه بارز آن که در گزارشات پیش از این ذکر شد استفاده از رسانه جمعی برای تبلیغ سیستم گرمایش از کف است و این در حالی که این سیستم و استفاده از آن در کف ساختمان ها مدت ها بیش از جانب سازمان بهداشت اروپا ممنوع شده است .

به عبارتی دیگر این سازمان به دو دلیل عمده این سیستم را غیر مجاز اعلام کرد :

1- سیستم گرمایش از کف موجب بار دار شدن پرزهای فرش و یا موکت شده و موجب معلق ماندن آنها در هوا می شود به این صورت از طریق تنفس وارد مجاری تنقسی شده و به سرطان می انجامد .

2- استفاده از سیستم مذکور به دلیل تماس مستقیم گرما با دست و یا پا و ورود مستقیم آن به بدن عوارضی چون واریس و پوکی استخوان به همراه دارد.

حال در ایران نیز مرکز تخقیقات ساختمان و مسکن این معایب را تشخیص داده و استفاده از محصول فوق را در سراسر کشور ممنوع ساخته است . در حالی که صدا و سیما در اقدامی آشکار در برنامه ایی که شاید صدها هزار بیننده داشته باشد به تبلیغ این سیستم منسوخ و ممنوع روی آورده است .

و به نظر می آید که مرکز تحقیقات ساختمان نیز از قدرت قانونی چندانی برخوردار نیست تا بتواند با این تخلف صدا و سیما برخورد کند .

این ضعف در قدرت مرکز تحقیقات باعث می شود با توجه به اثر تبلیغات در عصر حاضر ، تمایل عمومی برای استفاده از سیستم گرمایش از کف افزایش پیدا کند و مردم بدون اطلاع از معایب و نواقص سیستم مذکوراز آن در ساختمان های مسکونی خود استفاده کنند و به این ترتیب نادانسته خطراتی را به جان بخرند که سالها بعد اثر آن مشخص می شود .

در این میان مافیای صنعت ایران با استفاده از قدرت رسانه جمعی و تعاملی دو سویه با صاحب این رسانه در راستای جبران کسری بودجه های صدا و سیما ، با استفاده از این اقبال عمومی جیب خود را پر پول تر سازند .

اما آن چه در این میان حائز اهمیت است تاثیر این اقبال همگانی در نادیده انگاشتن بخشنامه های دولتی است چرا که با افزایش استقبال عمومی از این گونه سیستم ها و گسترش بازار خرید و فروش استفاده از آن در تمامی ساخت و سازها به امری عادی تبدیل می شود و این به معنای به فراموشی سپردن دستورالعمل ها و استانداردهای مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن است.

اگر چه سکوت وزارت مسکن و رئیس مرکز تحقیقات که خود یکی از معاونین وزیر مسکن و شهرسازی است در قبال این موضوع جالب توجه است اما موضوع بحث برانگیز این اقدام یک واقعیت تلخ است و آن خروج مرکز تحقیقات ساختمان مسکن از چرخه نظارتی تولیدات صنعتی حوزه ساختمان است .





تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

همه چيز درباره گرمایش از کف


 



به فکر روزهای سرد پیش‌رو هستيد؟

چند سالي است استفاده از سيستم گرمايش از كف براي تعديل دماي زمستاني آپارتمان‌ها، باب شده است. اين سيستم نسل جديدي از وسايل گرمازا محسوب مي‌شود كه دو نسل جلوتر از بخاري‌هاي نفتي و يك نسل جلوتر از شوفاژ محسوب مي‌شود.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

در این سیستم سیال ناقل حرارت ،هواست.گرم کردن هوا ممکن است به طور مستقیم در کوره هوای گرم و یا به صورت غیر مستقیم توسط آب گرم و یا بخار ارسالی از دیگ در وسایلی مانند هواساز و فن کوئل انجام پذیرد.گردش هوای گرم نیز می تواند مانند گردش آب گرم به صورت طبیعی یا اجباری (توسط باد زن )صورت گیرد.نیرو ی محرک هوا در این سیستم همان اختلاف وزن مخصوص هوای گرم و هوای سرد می باشد.هوا پس از گرم شدن از داخل کانال به محل های مورد نظر ارسال گردیده و پس از گرم کردن محیط با از دست دادن مقداری از حرارت خود سردتر شده و از طریق کانال برگشت به کوره هوای گرم باز می گردد.این سیستم در شکل 1-1 نشان داده شده است.بدیهی است که در این سیستم باید مقاومت در مسیر کانال کمتر از سیستم اجباری باشد تا هوا قدرت گردش طبیعی در تمام قسمت های مورد نظر را داشته باشد.

 

گردش طبیعی هوا

نیرو ی محرک هوا در این سیستم همان اختلاف وزن مخصوص هوای گرم و هوای سرد می باشد.هوا پس از گرم شدن از داخل کانال به محل های مورد نظر ارسال گردیده و پس از گرم کردن محیط با از دست دادن مقداری از حرارت خود سردتر شده و از طریق کانال برگشت به کوره هوای گرم باز می گردد.این سیستم در شکل 1-1 نشان داده شده است.بدیهی است که در این سیستم باید مقاومت در مسیر کانال کمتر از سیستم اجباری باشد تا هوا قدرت گردش طبیعی در تمام قسمت های مورد نظر را داشته باشد.

uea7kgvz33nopd1tbqyv.jpg

گردش اجباری هوا

در این سیستم نیروی محرکه توسط بادزن تامین می گردد.این بادزن ممکن است در کوره هوای گرم مثل شکل 1-2 ویا در وسایلی مانند هواساز و فن کوئل قرار داشته باشد. در این سیستم نیز هوای گرم ارسالی به محل مورد نظر پس از گرم کردن محیط به دستگاه گرم کننده هوا باز می گردد ولی نسبت به حالت قبلی گردش هوا بیشتر بوده و کنترل بهتری را می توان روی این پروسه اعمال نمود.

ma0m3g6um2qxwnhysy.jpg

گاهی ممکن است بر حسب نیاز،با تهیه آب داغ در دیگ و ارسال آن به مبدل های حرارتی مختلف در یک زمان از هر سه نوع سیال ناقل حرارت یعنی آب،بخار و هوا در قسمت های مختلف ساختمان استفاده نمود.که این پروسه در شکل 1-3 نشان داده شده است.

e3q8wmpvs01tz3q851u.jpg

منبع:برگرفته شده از کتاب بهینه سازی مصرف سوخت در سیستم های حرارت مرکزی.





تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

1. موقعيت موتور خانه:

درصورت امكان موقعيت موتورخانه بايد نسبت به موقعيت مجموعه مركزيت داشته باشد. زيرا كه طول لوله كشي ها كاهش يافته وبنا براين افت فشار ومتعاقبا توان مصرفي سيستم كاهش خواهد يافت بعلاوه دسترسي به آن آسانتر خواهد بود.به دليل اينكه گازهاي خروجي از دودكش ديگ ها ممكن است باعث آلودگي محيط زيست وآزار واذيت ساير اقسمتها شود در انتخاب موقعيت موتورخانه بايد به وزش باد غالب توجه كردوحتما به اين نكته توجه شود كه موتورخانه در مكاني واقع شود كه باد محصولات احتراق را به فضا هاي اداري ومسكوني انتقال ندهدويا توسط ساير دستگاهها مثل هواساز ها و كولر مكيده نشوند وبه داخل فضا منتقل شود.

راه اندازی ونصب موتورخانه دیگ بخار



ادامه مطلب...

ارسال توسط Ehsan

اصول تعمير و نگهداري:

موضوع تعمير و نگهداري جزئي ضروري براي هر واحد صنعتي است زير خرابي دستگاه در حين كار مسئله اي نيست كه جهت ازدياد طول عمر دستگاه ها موضوع نگهداري مطرح مي شود كه به طور ادواري انجام مي گيرد.

 

http://en.red-dot.org/rd/img/360/2006-07-3500-a.jpg


ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

راه‌اندازی سیستم برودتی را می‌توان به صورت زیر تفسیر کرد: «پیشرفت مراحل نصب دستگاهها از مرحله ابتدایی تا مقطعی که سیستم، کار مورد نیاز را انجام دهد.» پیمانکاران بسیاری در این امر دخالت دارند: نصب کننده دستگاههای برودتی، برق‌کار، لوله‌کش، سازندگان ساختمان، نجار و .... به منظور همکاری نزدیک این پیمانکاران بسیار مهم است کلیه کارهایی که باید انجام گیرد تحت نظر یک نفر –مهندس سیستمهای برودتی- انجام پذیرد. مراحل ایمنی در هر مرحله حتماً باید رعایت شود.



ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

در بخش قبل به تعریف استراتژی نگهداری و تعمیرات پرداختیم. بر این اساس و در نتیجه تغییر و تحول در استراتژی‌های کسب و کار و نیز تغییر در پارادایم‌های حاکم در تولید و پاره‌ای عوامل دیگر نظیر پیشرفت جوامع به سمت جامعه اطلاعاتی، استراتژی‌های مختلف نگهداری و تعمیرات به وجود آمده‌اند.

برخی از مهم‌ترین این استراتژی‌ها عبارت‌اند از نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه [PM) [۱۴)، نگهداری و تعمیرات پیشگویانه [PM) [۱۵)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر شرایط [CBM) [۱۴)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر قابلیت اطمینان [RCM) [۱۶)، نگهداری و تعمیرات ناب [۱۷] Lean) maintenance)، نگهداری و تعمیرات بهره ور فراگیر [TPM) [۱۸)، نگهداری و تعمیرات بهره ور فراگیر ناب [Lean TPM) [۱۹)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر ریسک [RBM) [۲۰)، نگهداری و تعمیرات چابک [Agile Maintenance) [۲۱)، نگهداری و تعمیرات مجازی [۲۲] (Virtual Maintenance).

آنچه که در چند مقاله اخیر گفته شد، مختصرا تعاریف و مفاهیم مربوط به نگهداری و تعمیرات و همچنین لزوم بررسی و پژوهش در این حوزه مورد بررسی قرار گرفت و گزیده‌ای بسیار اجمالی از فعالیت‌های پژوهشی صورت گرفته در این حوزه نیز مطرح شد. هر پژوهشگری با اندک مطالعه، گستردگی دامنه پژوهش در این حوزه را در می‌یابد.

به هر حال نگهداری و تعمیرات به عنوان یکی از مهم‌ترین فرآیندهای یک بنگاه اقتصادی، دارای ارتباطی تنگاتنگ با بسیاری از حوزه‌های مهندسی صنایع نظیر مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک، برنامه ریزی و کنترل موجودی، برنامه ریزی تولیدو کنترل کیفیت، می‌باشد. با تمام این اوصاف، نگهداری و تعمیرات نیز دارای یک چرخه عمر بوده و زمانی به دوره افول خود خواهد رسید. این افول ممکن است در اصل مفاهیم نگهداری و تعمیرات نبوده و تنها پارادایم حاکم بر آن تغییر کرده و متحول شود. به هر حال تغییر، گریز ناپذیر است.

برنامه‌ریزی نگهداری و تعمیرات شاخه‌ای از رشته مهندسی صنایع است که با کنترل تجهیزات و ماشین آلات تولیدی از نظر برنامه زمانبندی تعمیراتی و تعویض قطعات و با استفاده از تجزیه و تحلیلهای آماری هزینه‌های تعمیراتی را کاهش می‌دهد و در سطح بهینه نگه می‌دارد.

اهداف اصلی

  • بیشینه کردن دوره عمر مفید تجهیزات و ماشین آلات.
  • بیشینه کردن قابلیت اطمینان تجهیزات و ماشین آلات.
  • بیشینه کردن کارایی کلی تجهیزات.
  • کمینه کردن تعمیرات اتفاقی تجهیزات و ماشین آلات.
  • کمینه کردن هزینه‌های توقفات خطوط تولیدبر اثر خرابیهای دستگاه




تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan
راه اندازی سیستم برودتی را می توان به صورت زیر تقسیم کرد: پیشرفت مراحل نصب دستگاه ها از مرحله ابتدایی تا مقطعی که سیستم، کار مورد نیاز انجام دهد. پیمانکاران بسیاری در این امر دخالت دارند: نصب کننده دستگاه های برودتی، برق کار، لوله کش، سازندگان ساختمان، نجار و... به منظور همکاری نزدیک این پیمانکاران بسیار مهم است. کلیه کارهایی که باید انجام شود تحت نظر یک نفر مهندس سیستم های برودتی انجام پذیرد.مراحل ایمنی در هر مرحله باید رعایت شود.
در زمان راه اندازی، مسائل زیر باید رعایت گردد: 1-با مراجعه به اطلاعات سازنده فقط از مبر تعیین شده استفاده کنید. 2- مبرد جایگزین فقط در صورت تایید سازنده دستگاه ها استفاده شود. 3- مبردی که احتمال آلودگی در آن وجود داشته باشد استفاده نکنید.

 

آلودگی


مراحل نصب سیستم از هرگونه آلودگی و حتی‌الامکان به دور از هوای مرطوب انجام گیرد. از ورود هرگونه جسم خارجی مانند براده فلز، مواد جوشکاری، رسوبات کربنی- که بعد از جوشکاری ایجاد می‌شود- به سیستم لوله‌کشی جلوگیری کنید.

در صورت پیشگیری نکردن، در اثر هوا و رطوبت خوردگی ایجاد خواهد شد و مشکلات دیگری که در زیر آمده نیز بروز خواهد کرد:

1. اگر روغن استفاده شده آلوده باشد بر سطح لوله‌های مسی رسوب تشکیل می‌شود. این رسوب در یاتاقانها و سطوح صاف که حرارت بالا دارند ایجاد می‌شود. وجود رطوبت در سیستم نیز می‌تواند علت این امر باشد.
2. اگر تخلیه هوا در سیستم به درستی انجام نگرفته باشد، یخ‌زدگی مشکل اساسی ایجاد می‌کند.
3. روغن همراه با گازهای تقطیرناپذیر در دماهای بالا تغییر شیمیایی پیدا می‌کند. تجزیه شیمیایی مبرد و روغن برای مبرد R22 و گروه R500 احتمال بیشتری دارد. در حضور مولکولهایی که شامل هیدروژن هستند این تجزیه شیمیایی تولید اسید هیدروکلریک و هیدروفلوریک می‌کند که برای کمپرسورهای بسته و نیمه‌بسته بسیار مضر است. به همین دلیل سیستم باید مدت زمان کافی تحت عمل تخلیه هوا قرار گیرد.

تخلیه (Evacuation)
تخلیه کامل هوا، رطوبت و گازهای غیرقابل تقطیر از سیستمهایی که از مبردهای هالوژن استفاده می‌کنند شدیداً توصیه می‌شود. اگر این کار به درستی انجام نشود وجود هوا و یا گازهای غیر قابل تقطیر باعث بالا رفتن فشار تخلیه کمپرسور شده و سیستم در دمای بالایی کار می‌کند. وجود هوا بدین معنی است که رطوبت نیز در سیستم وجود دارد. اگر مقدار رطوبت به قدری باشد که باعث اشباع خشک‌کن/فیلتر شود، رطوبت باقی مانده در شیر انبساط یا لوله مویی منجمد شده و جریان مبرد را مسدود می‌کند. اگر سیستم تحت آزمایش نشت مبرد با فشار بالا قرار گیرد و بعد از آن تخلیه کامل صورت نگیرد نیتروژن (ازت) باقی مانده باعث بالا رفتن فشار کار خواهد شد.

دو روش برای تخلیه سیستم: خلأ عمیق و روش رقیق‌سازی

روش خلأ عمیق
به منظور انجام تخلیه صحیح، یک پمپ خلأ (Vacuum pump) خوب مورد نیاز است. خلأ مناسب تحت شرایط عادی محیط باید تا 20 torr بدست آید. مدت زمان انجام خلأ عمیق بستگی به نوع سیستم دارد: هر چه سیستم بزرگتر باشد زمان بیشتری مورد نیاز است. مدت زمانی که یک سیستم باید تحت عمل تخلیه قرار گیرد به عهده تعمیر کار است و باید طبق دستورالعمل شرکت مربوط انجام گیرد. گاهی مشتری زمان خاصی را ملاک عمل قرار می‌دهد. واضح است که پمپ خلأ بزرگتر، زمان کار را کمتر می‌کند. بعضی وقتها سیستم را به مدت بیست و چهار یا چهل و هشت ساعت تحت خلأ قرار می‌دهند تا اطمینان صددر‌صدر حاصل شود که سیستم از هر گونه آلودگی مبراست.

مزیت روش خلأ عمیق در این است که:
الف) به جز مقدار کمی مبرد که در زمان آزمایش نشت مبرد در سیستم وارد می‌شود، مبرد دیگری تلف نخواهد شد.
ب) در سیستمهای بزرگ امکان بازیافت مبرد وجود دارد.

چگونگی کسب اطمینان از عملکرد بهینه سیستم
متخصصین داما آریا با هدف کسب اطمینان از عملکرد صحیح سیستم و انتظار از عمر طولانی دستگاه و برای کاهش هزینه های عملکرد آن چک لیستی تهیه کرده اند.

علائم هشدار دهنده
هر یک از علائم زیر می تواند نشانگر فقدان عملکرد مطلوب در تولید یا چرخه سیستم باشد:

• کثیف بودن کویلهای اواپراتور، کویلهای کندانسور و فیلترها می تواند موجب کاهش عملکرد سیستم تهویه، افزایش هزینه انرژی و کاهش عمر دستگاه شود.
• چرخه نامناسب مایع مبرد می تواند موجب خراب شدن کمپرسور شده و افزایش هزینه برق را در حین کاهش طول عمر و بهره وری دستگاه به همراه داشته باشد.
• کثیف بودن مولفه های دمنده جریان هوای ناکافی و نامناسب ایجاد می کند که نتیجه در کاهش عملکرد و بهره وری سیستم دارد.
• متراکم شدن درین نیز میتواند موجب صدمه آب شده و درجه رطوبت داخل را تحت تاثیر قرار دهد.

کارهایی که باید انجام دهید:
به طور منظم و حداقل 4 دفعه در سال رسیدگی های لازم را انجام دهید(در ابتدای فصل سرد، در ابتدای فصل گرم، در اواسط فصل سرد و در اواسط فصل گرم).این رسیدگی باید شامل موارد زیر باشد:

• تعویض تسمه های کهنه
• تعویض فیلتر(بسته به محیط نصب دستگاه دوره تعویض متغیر است.)
• بازرسی و تعویض تسمه و دمنده
• بازرسی و روغنکاری محل دمنده
• نظافت درین، صفحه و سیفون چگالنده
• بازرسی روغنکاری ترموستات
• بازرسی اینکه عایقهای اقتصادی تعبیه و قابل مصرفند.
• نظافت کویلهای کندانسور و اواپراتور

مراقبت منظم
مراقبت و نگهداری منظم سیستمهای HVAC نه تنها شما را از عملکرد بهینه سیستم مطلع می کند، بلکه باعث میشود تا سیستم بهره ور و با طول عمر بالا کار کند..





تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

به هر تحولی که در آن حرارت گرفته می شود تبرید می گویند. بنابر تعریفی دیگر به شاخه ای از علم که در آن به کاهش و ثابت نگه داشتن دمای یک ماده یا فضا، در دمایی پایین تر از دمای محیط پرداخته می شود تبرید اطالق می گردد.

به بیان دیگر در تحول تبرید، حرارت از جسم سرد شونده ای گرفته شده و به جسم دیگری که دمایی کمتر از جسم سرد شونده دارد منتقل میگردد. چون در این تحول حرارت گرفته شده ازجسم سرد شونده به جسم دیگری منتقل می گردد، لذا در تحول تبرید هم گرمایش و هم سرمایش وجود دارد و فقط نحوه استفاده از سیستم، آنها را از یکدیگر متمایز می سازد.

شدت جذب حرارت از یک ماده یا فضا را، برای به وجود آوردن شرایط دمایی مورد نظر و ثابت نگهداشتن آن، بار برودتی، بار سرمایی، یا بار گرمایی می نامند.

در تحولات برودتی ماده جذب کننده حرارت یا عامل سرمایی را مبرد یا ماده سرمازا می نامند. بسته به تاثیری که حرارت جذب شده بر روی مبرد دارد، می توان تحولات برودتی را به صورت محسوس و نهان طبقه بندی نمود. در صورتی که جذب حرارت موجب افزایش دمای سرد کننده شود، تحول برودتی را محسوس و چنانچه موجب تغییر حالت فیزیکی مبرد شود (ذوب یا تبخیر) آن را نهان می نامند. در هر دو مورد بایستی دمای مبرد همواره از دمای فضای آماده سرد شونده کمتر باشد.



ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

انواع سيستم هاي تهويه مطبوع

سيستم هاي تهويه مطبوع اساسا به انواع زير تقسيم مي شوند

سيستم هاي انبساط مستقيم

سيستم هاي تمام آب

سيستم هاي تمام هوا

سيستم هاي هوا - آب

سيستم هاي پمپ حرارتي

 

 

سيستم هاي انبساط مستقيم:

اين سيستم شامل يك واحد تهويه كننده خود كفاست كه ميتواند در داخل فضاي مورد تهويه يا در مجاورت آن نصب شود.مايع مبرد مستقيما در داخل كويل هاي اين واحد تبخير گرديده هواي عبوري از روي كويل ها و نتيجتا فضاي اتاق را خنك ميكند .گرمايش فضاي مورد تهويه مي تواند توسط همين واحد و يا به طور جداگانه صورت پذيرد.شكل 1 اين واحد را به صورت شماتيك نمايش ميدهد.

سيستم تمام آب

در اين سيستم سيال ناقل حرارت (آب سرد يا آب گرم )در محل جداگانه اي تهيه شده به داخل كويل هاي مبدل حرارتي اتاق (مثلا فن كويل )ارسال ميگردد و در آنجا هوايي را كه توسط بادزن با سرعت از روي كويل عبور ميكند ،سرد يا گرم مينمايد.شكل 2 سيستم تمام آب را به طور شماتيك نمايش ميدهد.

سيستم تمام هوا

در اين سيستم دستگاه تهيه كننده هواي مطبوع در محلي دور از فضاي مورد تهويه قرار ميگيرد.سيال ناقل حرارت (آب سرد ،آب گرم يا بخار )به داخل كويل هاي دستگاه تهويه مطبوع مركزي (هوا ساز)ارسال شده هوايي را كه توسط باد زن به سرعت از روي اين كويل ها عيور داده ميشود سرد يا گرم ميكند.اين هوا پس از انجام يك سلسله تحولات ديگر (از قبيل رطوبت زني و ...)از طريق سيستم كانال، به فضاي مورد تهويه فرستاده ميشوند.شكل 3 اين سيستم را به طور شماتيك نمايش ميدهد.



ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

 

 

کنترل شرايط محيطي سالن

از 18 روزگي تا سن کشتار دماي سالن را در حد 18 تا 20 درجه سانتيگراد نگهداريد تحقيقات اخير نشان داده است اگر دماي سالن در حدود 22 تا 24 درجه سانتيگراد حفظ شود ضريب تبديل غذايي را مي توان به ميزان بيش از 1% بهبود بخشيد .

تهويه مناسب سالنهاي پرورش جوجه هاي گوشتي فوايدي به شرح ذيل دارد :

· دفع گرما و رطوبت اضافي از سالن

· فراهم ساختن اکسيژن و خارج سازي گازهاي مضر مثل آمونياک و دي اکسيد کربن

· کاهش گرد وخاک و بهبود کيفيت هواي سالن

· افزايش ظرفيت سالن

· افزايش طول عمر تجهيزات

· شايد ايجاد تهويه مناسب مشکلترين قسمت پرورش جوجه گوشتي باشد وضعيت تهويه هميشه بايد مورد توجه قرارگيرد.

· تهويه مناسب سبب افزايش سود آوري مي شود .

در شرايط آب و هواي گرم تنظيم حرارت سالن مساله اساسي است معمولا هر 20000 پرنده در سن هفت هفتگي بيش از 176 کيلووات گرما در هر ساعت توليد مي کند گرماي حاصل از نور خورشيد که از طريق سقف و ديوارهاي جانبي وارد سالن مي شود حدود 45کيلووات مي باشد اکر اين گرما خارج نشود دماي سالن افزايش مي يابد و طيور تلف مي شوند براي جلوگيري از انباشت و افزايش شديد حرارت در سالن هواي سالن مي بايست حداقل يکبار در دقيقه از طريق هواکش ها يا پنجره هاي جانبي جابجا و خارج گردد .

تهويه در آب و هواي سرد بسيار متفاوت از تهويه در آب و هواي گرم است تهويه در آب و هواي سرد به اين معني است که ضمن ورود هواي تازه به داخل سالن بتوان از افزايش بيش از حد رطوبت جلوگيري کرد و درعين حال حرارت سالن را نيز تنظيم نمود رطوبت سالن به طور دائم توسط پرندگان و وسايل رطوبت در بستر از طريق تهويه کافي و مناسب به درستي کنترل شود به ندرت آمونياک ، گرد و غبار و دي اکسيد کربن موجود در هواي سالن موجب بروز مشکلات مي گردد .

به طور کلي از دو روش جهت تهويه سالن پرورش طيور استفاده مي شود : هواکش هايي که باعث ورود هوا به سالن شده و هواکش هايي که منجر به خروج هوا از سالن مي شوند وقتي که هواکش باعث مکش هوا به داخل سالن شود فشار هواي مثبت ايجاد مي کند ولي هنگامي که هواي سالن از طريق هواکش هاي خروجي خارج مي شود فشار منفي در سالن ايجاد مي گردد اين امر باعث ايجاد منطقه اي با فشار ضعيف در داخل سالن مي شود هواي بيرون که از طريق مجاري و منافذ ديوارهاي جانبي وارد سالن مي شود خلا به وجود آمده را جبران مي نمايد به نظر مي رسد که روش ايجاد تهويه با فشار منفي موثرترين شيوه تهويه در سالن هاي مرغداري باشد .

هميشه از کارکرد صحيح دستگاههاي تهويه مطمئن شويد براي نيل به اين هدف به نکات ذيل توجه نماييد :

· همواره هواکش ها و محافظ آنها را تميز نگهداريد .

· از تميز بودن کرکره هاي پشت دستگاه تهويه مطمئن شويد .

· از اتصال صحيح هواکش ها در محل خود اطمينان حاصل نمايد.

تهويه با فشار منفي در شرايط آب و هواي سرد

در آب و هواي سرد با استفاده از منبع حرارتي کمکي و ايجاد سيستم تهويه فشارمنفي هواي سالن به طور صحيح کنترل مي شود .

سيستم تهويه فشار منفي بايد 4/0 تا 6/0 فوت مکعب هوا را در هر دقيقه به ازاي هر کيلوگرم وزن بدن پرندگان جابجا کند اين ميزان هوا را مي توان با استفاده از يک هواکش با توان 10000 فوت مکعب در دقيقه به ازاي هر 460 متر مربع از فضاي سالن جابجا کرد اين سيستم بايک زمان سنج که به ترموستات متصل است در هر 5 تا 10 دقيقه يکبار کنترل مي شود حفظ فشار هوا در حد 05/0 تا 1/0 اتمسفر سبب مي شود تا هوا به خوبي جابجا شود .

زماني که از سيستم تهويه فشار منفي استفاده مي شود هوا از طريق دريچه هايي که در قسمت هاي بالاي ديوارهاي جانبي سالن تعبيه شده است وارد مي شود براي ايجاد فشار صحيح در سالن لازم است وسعت دريچه هاي ورودي هوا با قدرت هواکش تطبيق داده شود به ازاي هر هواکش 36 اينچي تقريبا4/1 متر مربع فضاي ورودي هوا در نظر گرفته مي شود.



تهويه طبيعي

زماني که دماي بيرون سالن برابر با دماي مورد نظر داخل سالن است مي توان از سيستم تهويه طبيعي براي جابجايي هوا در سالن هاي با سيستم باز استفاده کرد .

در اين نوع سالن ها محور طولي سالن بايد در جهت شرقي – غربي باشد وهمچنين نور خورشيد کمتر به داخل آن بتابد.

پرده ها بايد به قسمتهاي پاييني ديوار بسته شود و از قسمتهاي بالايي ديوار باز شود اين امر برخورد مستقيم باد بر روي سر جوجه ها را به حداقل مي رساند .

پرده ها بايد از دوطرف باز شوند تا تهويه عرضي صورت گيرد اگر در منطقه باد ملايم مي وزد يا جهت باد تغيير مي کند پرده هاي دو طرف سالن بايد به ميزان يکسان باز شوند اگر باد به طور مستمر از يک سمت سالن مي وزد در آن سمتي که باد به سالن برخورد مي کند پرده هاي اين سمت بايد براي به حداقل رسيدن کوران باد کمتر باز شوند .

براي به حداقل رساندن اثرات منفي هواي گرم چندنکته را بايد در نظر داشت :

تراکم پرنده در سالن را کاهش دهيد .

سقف سالن را عايق بندي يا خنک نماييد تا از گرم شده سالن به خاطر تابش نور خورشيد جلوگيري شود .

تعداد و قدرت هواکش هاي سالن را افزايش دهيد براي خارج سازي هواي گرم وايجاد جريان هوا هواکش ها را در محل مناسبي از سالن تعبيه نماييد .

از سيستم تهويه تونلي و آب پاش استفاده نماييد .

تهويه تونلي

سيستم تونلي در آب و هواي گرم استفاده مي شود در اين سيستم هواکش هاي مکنده در يک طرف و دريچه هاي ورودي هوا در طرف انتهايي ديگر قرار مي گيرد هواي ورودي در طول سالن حرکت مي کند و پس از طي طول سالن گرما و آلودگي ها را همراه خود خارج مي سازد و پرندگان را با جريان باد خنک مي کند .

در هواي گرم و خشک در سالنهاي با سيستم تهويه تونلي مي توان از بخار آب خنک که با استفاده از مه پاش يا سيستم پد توليد مي شود محيطي آرام و راحت براي جوجه ها فراهم نمود .

هدف از بکارگيري سيستم تونلي حفظ دما در سطح کمتر از 30 درجه سانتيگراد از طريق حرکت جريان هوا بروي سر جوجه ها با سرعت 122 متر در دقيقه مي باشد اين جريان هوا سبب خنک نمودن دما به ميزان 5 تا 7 در جه سانتي گراد در سطح جوجه ها مي شود .

از تقسيم حاصل ضرب مساحت بخش عرضي سالن و سرعت جابجايي هوا بر قدرت هر هواکش تعداد هواکش مورد نياز براي ايجاد جريان مطلوب هوا در سالن به دست مي آيد براي مثال سالني با 40 فوت عرض و 10 فوت ارتفاع و جريان هوايي برابر با 400 فوت در دقيقه اگر قدرت معمول يک هواکش را 20000 فوت مکعب در دقيقه در نظر بگيريم :

8= 20000/( 400X 10X 40) ، تعداد 8 هواکش مورد نياز است .

 

 

 





تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

در این مطلب به خلاصه ای از اعداد و ارقام مربوط به مقدار هوای تازه مورد نیاز که اغلب بیشترین کاربردها را دارد اشاره می شود :

حداقل هوای تازه مورد نیاز بر اساس ASHRAE 62-1989 :

- دامنه کلی : 15 الی 60 CFM به ازای هر نفر

- رایج ترین دامنه کاربردی برای اغلب فضاها : 15 الی 20 CFM به ازای هر نفر

- اماکن آزاد برای مصرف دخانیات : 60 CFM به ازای هر نفر



ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

چکیده :

رشد روز افزون استفاده بی رویه منــــابع مختلف انـــرژی در این عصر حاضر یکی از معضلاتی است که جامعه بشـری بـه آن مبتلا اسـت . و با گـذشت زمان منـابع مختلف انـرژی از بین می رود بـرای کنترل بهـینه مصـرف انرژی امـروزه تدابیر مختلفی اندیشیده شده است ، که از آن جمله می توان به سـیستـم های کنـترل روشـنایی ، تهـویه مـطبوع ، کنترل تردد ، اعلام حریق و … اشاره نمود که هر کـدام به نوعی در جهـت کاهش انـرژی مـوثـر اسـت . در ایـن مـقالـه سعی شـده اسـت در خـصوص سیستم های موثر در کنترل HVAC به چالش کشیده شود و طبق استاندارد Ashrae – ۱۳۵ مواردی عنوان گردد.



ادامه مطلب...

تاريخ : جمعه 10 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

تعمير و نگهداري چيلر هاي جذبي به صورت كلي

بعضی از چیلرهای جذبی بویژه چیلرهای ۵ تا ۲۵ تن از سیکل آمونیاک-آب استفــــاده می کنند که در آن آمونیاک نقش مبرد را دارد و آب ماده جاذب است اما در اینجا بحث فقط به چیلرهای با ظرفیت ۱۰۰ تا ۱۶۰۰ تن محدود می شود که از سیکل لیتیوم بروماید-آب استفاده می کننددر این چیلر آب نقش مبرد را دارد و محلول لیتیوم بروماید جاذب است .
اثر تبرید با برقراری خلا در اواپراتور ایجاد می شود میزان این خلا ۰.۲ تا ۰.۲۵ اینچ جیوه است در این فشار پایین مایع مبرد (آب) در دمای ۳۵ تا ۴۵ درجه فارنهایــــت بــــه جوش می آید . گرمای لازم برای جوشش آب مبرد نیز از آبی که قرار اســـت ســرد شــود گرفته می شود.



ادامه مطلب...

تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

یکی از نیازهای هر ساختمانی تامین سرمایش آن در فصل تابستان است ، این مهم در ساختمانهای بزرگ با استفاده از چیلر انجام می پذیرد ، چیلرها معمولا در دو نوع جذبی و تراکمی ساخته می شوند بدلیل مصرف برق زیاد توسط چیلرهای تراکمی (کمپرسوری) امروزه چیلرهای جذبی از استقبال خوبی در میان مهندسین مشاور و صاحبان ساختمانهای مسکونی و اداری برخوردار شده اند ، این نوع چیلرها بجای انرژی برق از انرژی حرارتی برای تولید سرما استفاده مینمایند و دارای قطعات متحرک کمتری نسبت به انواع کمپرسوری هستند و با توجه به ماهیت چرخشی کار پمپهای مورد استفاده در آنها میزان خرابی و هزینه های مربوط به تعمیرات آنها کمتر از انواع تراکمی می باشد ، همچنین صدای آنها بسیار کمتر از انواع تراکمی بوده و تقریبا بدون لرزش هستند ، با در نظر گرفتن هزینه های جنبی از جمله هزینه مربوط به خرید امتیاز برق و دیماند مربوطه و همچنین هزینه های جاری چیلر تراکمی ، چیلرهای جذبی از نظر اقتصادی نیز دارای مزیت قابل توجهی هستند ، انواع مختلفی از چیلرهای جذبی عبارتند از:



۱. چیلرهای آب گرم ضد کریستال

2. چیلرهای بخار تک اثره (Single Effect)

3. چیلرهای بخار دو اثره (Double Effect)

4. چیلرهای شعله مستقیم (Direct Fired)


عملکرد چیلرهای جذبی


1. اواپراتور: مبرد توسط سیستم توزیع خاصی بصورت کاملا یکنواخت روی دسته لوله های آب برگشتی از ساختمان ریخته و بدلیل فشار پائین محفظه اواپراتور تبخیر شده و باعث سرد شدن آب داخل لوله ها میشود .

2. ابزربر: لیتیوم بروماید توسط سیستم توزیع بصورت کاملا یکنواخت روی لوله ها میریزد ، بخار مبرد تولید شده در اواپراتور توسط محلول لیتیوم بروماید در ابزربر جذب می گر دد ، به دلیل عدم استفاده از سیستم قدیمی نازل در توزیع لیتیوم بروماید امکان گرفتگی یا افتادن نازل و همچنین ریختن مایع بدون تماس با لوله ها در اثر پاشش توسط نازل وجود ندارد .

3. ژنراتور : محلول لیتیوم بروماید که پس از جذب بخار مبرد در ابزربر رقیق شده برای احیا شدن وارد ژنراتور شده و حرارت می بیند، در اثرحرارت دریافتی بخار مبرد از لیتیوم بروماید جدا شده و محلول لیتیوم بروماید غلیظ شده برای استفاده مجدد از طریق مبدل حرارتی راهی ابزربر می شود .

4. کندانسور: بخار مبرد تولید شده توسط ژنراتور در کندانسور بدلیل تبادل حرارت با آب ورودی از برج خنک کننده تقطیر شده و جهت استفاده مجدد راهی اواپراتور می شود .


چیلرهای آب گرم ضد کریستال

چیلرهای آب گرم ضدکریستال وسیله ای مناسب جهت استفاده درساختمانهای اداری و مسکونی با زیربنای متوسط اند ، که مایل به داشتن دستگاهی با راهبری ساده و بدون دردسر هستند ، برخی مزایای این چیلرها بطور خلاصه عبارتند از :

1. عدم بروز مشکل کریستالیزاسیون: کریستالیزاسیون یکی از معضلات اصلی سایر انواع چیلرهای جذبی میباشد لیکن در چیلرهای آب گرم ضد کریستال بدلیل تمهیدات انجام شده ، این مشکل اصولا وجود ندارد ، این مسئله از اهمیت بالائی برخوردار است زیرا در یک ساختمان مسکونی یا اداری با زیربنای متوسط تیم نگهداری تاسیسات ساختمان معمولا از توانائی فنی و علمی کافی برای غلبه برمشکلات ناشی از بروز پدیده کریستالیزاسیون برخوردار نبوده و لذا استفاده ازسایر انواع چیلر جذبی میتواند باعث اختلال پی درپی در سرمایش ساختمان در اثر مسائلی مانند تغییرات دمای هوا ، قطع و وصل برق ، تغییر بار ساختمان و عوامل دیگر شده و هزینه های گزافی را نیز به ساکنان تحمیل نماید .

2. عدم وجود مشکل قطع برق: قطع ناگهانی برق میتواند باعث بروز پدیده کریستالیزاسیون بدلیل عدم انجام فرآیند رقیق سازی گردد ، اما در این چیلرها بدلیل عدم نیاز به این فرآیند قطع ناگهانی برق هیچ مشکلی ایجاد نمینماید ، این چیلرها نیازی به تعبیه برخی لوازم جنبی گرانقیمت از جمله ژنراتور برق اضطراری و ... ندارند .

3. عدم نیاز به شیر سه راهه در مسیر برج خنک کننده: حساسیت زیاد چیلرهای جذبی به دمای آب برج خنک کننده باعث نیاز به استفاده از یک شیر سه راهه موتوری در مسیر آب برج خنک کننده می گردد ، در چیلرهای ضدکریستال به دلیل عدم وجود این حساسیت نیازی به نصب این وسیله گرانقیمت نیست .

4. استفاده از دیگ آب گرم موجود در ساختمان: این چیلرها از آب گرم تولید شده توسط دیگ آب گرم ساختمان برای تولید سرما استفاده می نمایند ، از آنجا که وجود این دیگ برای گرمایش فصل زمستان ضروریست نیازی به سرمایه گذاری اضافی در این زمینه نمی باشد .

5. عدم نیاز به تاسیسات گرانقیمت و پرهزینه بخار: با توجه به استفاده این چیلرها از آب گرم ، نیازی به تعبیه سیستمهای بخار (مورد نیاز در چیلرهای جذبی تک اثره) که نگهداری آنها مشکل و پرهزینه است نمی باشد .

6. نگهداری و راهبری بسیار ساده: نگهداری و راهبری ساده این چیلرها از مزایای مهم آنهاست ، زیرا نیازی به حضور اوپراتور متخصص در زمینه چیلر جذبی وجود ندارد و اوپراتور موتورخانه با یک آموزش چند ساعته میتواند از عهده نگهداری این دستگاه برآید .

7. قابلیت اعتماد بالا: با توجه به آنچه که ذکر شد ، این چیلرها از قابلیت اعتماد بالایی برخوردار بوده و میتوانند سرمایش راحت و بدون دردسری را تامین نمایند .

8. مزایای اقتصادی: این چیلرها از نظر هزینه اولیه سیستم های جنبی و همچنین هزینه های جاری به صرفه تر از انواع مشابه هستند



ادامه مطلب...

تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

سیستمهای کنترل موتورخانه

روش فعلی تنظیم دستی ترموستات دیگها و پمپها، قابلیت اعمال خاموشی و یا کنترل تجهیزات در وضعیت آماده باش را ندارند. بنابراین با توجه به عدم کارآیی دقیق و محدودیتهای کنترلی ترموستاتهای دستی،استفاده از سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه ضرورت دارد.

 

ضرورت استفاده از سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه به منظور :
*راهبری و کنترل صحیح تجهیزات موتورخانه شامل مشعلها و پمپها 
* بهینه سازی و جلوگیری از مصرف بیهوده سوخت و انرژی الکتریکی 
* تثبیت محدوده آسایش حرارتی ساکنین ساختمان 
* کاهش استهلاک تجهیزات و هزینه های مربوطه 
* کاهش هزینه های سرویس- نگهداری تاسیسات حرارتی 
* کاهش تولید و انتشار آلاینده های زیست محیطی
آشکار می گردد.



ادامه مطلب...

تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

طراحی موتورخانه ساختمان

انتخاب صحیح سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی، مهمترین قسمت بخش طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان است. به طوریکه اگر تمامی محاسبات دیگر از قبیل محاسبات بار ساختمان، لوله کشی‌ها و غیره به درستی انجام شده باشند ولی در نهایت دستگاه‌های سرمایشی و گرمایشی به طرز درستی انتخاب نشوند کل تاسیسات مکانیکی ساختمان تحت الشعاع قرار گرفته و نتیجه‌ی مورد نظر بدست نخواهد آمد. به طور کلی منظور از انتخاب صحیح یک سیستم در نظر گرفتن دو جنبه‌ی فنی و اقتصادی آن است.
 

 

 

یک انتخاب صحیح انتخابی خواهد بود که علاوه بر لحاظ کردن جنبه‌های اقتصادی در آن بتواند به جهت فنی و تکنیکی نیز پاسخگوی نیازهای ساختمان باشد. به عنوان مثال سیستم‌های سرمایش تبخیری جهت ایجاد درجه حرارت‌های پایین مناسب نیستند و یا ممکن است دستگاهی از قبیل پکیج هوایی انبساط مستقیم به جهت بار سرمایشی به درستی انتخاب شده باشند ولی به جهت مقدار هوادهی دارای مشکل باشد‌، دراین صورت نخواهد توانست نیازهای ساختمان را برآورد نماید.
بنابراین برای یک انتخاب صحیح باید پارامترهای مختلفی مورد توجه قرار گیرد. دراین قسمت انتخاب صحیح سیستم‌های کمپرسوری تولید برودت نظیر چیلرها و پکیج‌ها بیشتر مورد نظر هستند. برای انتخاب درست این سیستم‌ها باید به دو مفهوم زیر توجه شود:
1- منظور از بار سرمایشی واقعی‌، باری است که از اجزای مختلف ساختمان نظیر جدارهای خارجی، نفوذ هوا، منابع داخلی و غیره ایجاد می شود.
2- منظور از بار سرمایشی اسمی (Nominal)‌؛ ظرفیت اسمی دستگاه است بطوریکه بتواند پاسخگوی مقدار بار واقعی ساختمان باشد.
بنابراین همواره بار اسمی (ظرفیت دستگاه) از بار واقعی (بار ساختمان) بیشتر خواهد بود ولی نکته این است که چه مقدار بیشتر؟
در واقع طراح باید بتواند با محاسبه مقدار بار ساختمان، ظرفیت اسمی دستگاه را به گونه‌ای انتخاب نماید که توانایی پاسخگویی نیاز سرمایشی ساختمان را داشته باشد و از آنجا که بار سرمایشی یک کمیت متغیر با زمان است دستگاه انتخاب شده باید در هر زمان نیاز واقعی ساختمان را برطرف سازد.
انتخاب دستگاه بزرگتر موجب کاهش عمر دستگاه شده و هزینه‌های اولیه و جاری آن را نیز خواهد افزود‌. از طرف دیگر انتخاب دستگاه کوچکتر باعث می‌شود دستگاه هنگامی که ساختمان بیشترین بار سرمایشی را دارد‌؛ توانایی تامین این‌بار را نداشته باشد‌. عواملی که باید در نظر گرفته شوند تا با داشتن بار واقعی ساختمان‌؛ ظرفیت اسمی دستگاه را بدست آورد‌، عبارتند از:
1- افت‌ها و اصطکاک‌هایی که به واسطه‌ی لوله‌کشی انجام شده در دستگاه و یا عایق نامناسب آن ایجاد می‌شود.
2- کیفیت ساخت دستگاه و مواد مصرفی در ساخت آن.
3- مقدار درجه حرارت سوپرهیت مبرد بعد از اوپراتور و در ورود به کمپرسور.
4- مقدار درجه حرارت سابکول مبرد بعد از کندانسور و در ورود به شیر انبساط.
دو عامل آخر در تعیین ظرفیت دستگاه بسیار مهم‌اند. معمولاً روند انتخاب یک دستگاه به این گونه است که طراح پس از محاسبه بار سرمایشی (بار واقعی) به کاتالوگ سازنده‌ی مورد نظر مراجعه نموده و ظرفیت دستگاه را انتخاب می نماید. در کاتالوگ‌های سازندگان برای انتخاب دستگاهها معمولاً سه پارامتر زیر وجود دارد:
1- درجه حرارت طرح خارج که کندانسور هوایی دستگاه باید در آن کار کند.
2- درجه حرارت مورد نظر برای طرح داخل که باید توسط دستگاه تامین شود.
3- ظرفیت دستگاه در شرایط فوق.
بنابراین معمولاً طراح با در دست داشتن ظرفیتی که از دستگاه انتظار دارد و با مشخص بودن درجه حرارت‌های طرح داخل و خارج مدل دستگاه و به عبارتی ظرفیت اسمی آن را مشخص می‌نماید در حالیکه با تغییر درجه حرارت‌های سوپرهیت و سابکول در دستگاه قطعاً ظرفیتی که می‌توان از دستگاه بدست آورد متفاوت خواهد بود.
هدف از سوپرهیت نمودن (فوق گرم کردن) گاز مبرد در خروجی اوپراتور آسیبی است که بخار اشباع مبرد به پره‌های کمپرسور وارد می‌نماید. به عبارت دیگر ظرفیت‌های برودتی که برای یک دستگاه در درجه حرارت‌های طراحی مختلف داخل و خارج در کاتالوگ‌های سازندگان ارایه می‌شود؛ با این فرض است که اولاً حالت ترمودینامیکی گاز مبرد خروجی از اواپراتور دستگاه بخار اشباع بوده و ثانیاً حالت ترمودینامیکی مایع مبرد خروجی از کندانسور دستگاه مایع اشباع است. در حالیکه در عمل اگر گاز خروجی از اوپراتور در حالت بخار اشباع باشد، پس از برخورد این بخار با تیغه‌ها یا جداره‌های کمپرسور که با سرعت بالایی در حال حرکت هستند، رطوبت موجود در بخار اشباع موجب خوردگی کمپرسور شده و در ضمن راندمان کمپرسور را نیز کم خواهد کرد. بنابراین باید مبرد خروجی از اوپراتور به حالت سوپرهیت (فوق گرم) شده و سپس وارد کمپرسور گردد. سوپرهیت کردن گاز مبرد خروجی از اوپراتور را می‌توان با افزایش طول لوله‌های اواپراتور و یا توسط یک مبدل حرارتی که در خط ساکشن قرار دارد انجام داد. به طور کلی هر 10 درجه سوپرهیت نمودن گاز مبرد خروجی از اواپراتور موجب افزایش یک تا سه درصدی ظرفیت کمپرسور می‌شود. همچنین ظرفیت‌های مندرج در کاتالوگ‌های سازندگان بر این اساس است که حالت ترمودینامیکی مبرد خروجی از کندانسور مایع اشباع است؛ در حالیکه در عمل اگر مایع اشباع از کندانسور خارج و وارد شیر انبساط شود ممکن است در نتیجه کاهش فشاری که در شیر انبساط ایجاد می‌شود به طور ناگهانی به بخار تبدیل شود(Flashing) که باعث کاهش راندمان سیکل تبرید و خرابی شیر انبساط می‌شود. بنابراین همواره دستگاه به گونه‌ای طراحی می‌شود که حالت ترمودینامیکی واقعی خروجی مبرد از کندانسور، مایع مادون سرد (سابکول) باشد. مادون سرد کردن مبرد می‌تواند از یکی از دو طریق افزایش طول لوله‌های کندانسور و یا مبدل حرارتی در خط ساکشن دستگاه انجام شود. به طورکلی به ازای هر یک درجه مادون سرد کردن مبرد خروجی از کندانسور؛ ظرفیت کمپرسور پنج درصد افزایش می‌یابد.
علاوه بر عوامل فوق افت فشار و دما در خطوط مکش (ساکشن) و دهش (دیسشارج) نیز موجب تغییر ظرفیت دستگاه می‌شود. معمولاً افت تقریبی مجاز سیستم لوله‌کشی سیکل تبرید معادل دو درجه‌ی فارنهایت می‌باشد.
لذا در صورتیکه درجه حرارت تبخیر مبرد در اوپراتور F420 باشد؛ کمپرسور باید بر مبنای درجه حرارت مكش 400 F انتخاب شود. به همین ترتیب اگر درجه حرارت كندانس (چگالش )1030F باشد، كمپرسور را باید بر مبنای درجه حرارت چگالش 1050F انتخاب نمود.
به طورکلی درجه حرارت‌های تبخیر و کندانس مبرد نیز نقش بسیار مهمی در ظرفیت دستگاه خواهند داشت. درجه حرارت تبخیر؛ درجه حرارتی است که مبرد در آن درجه حرارت در اواپراتور بخار می‌شود. برای شرایط آسایش معمولاً این درجه حرارت 0F40 در نظر گرفته می‌شود. به طور تقریبی برای اکثر مبردها به ازای هر ده درجه کاهش درجه حرارت تبخیر از مقدار 0F40؛ ظرفیت سیکل تبرید حدود 24 درصد کاهش می‌یابد.
درجه حرارت کندانس نیز درجه حرارتی است که مبرد در آن درجه حرارت در کندانسور تقطیر شده و گرمایش را به آب (کندانسورهای آبی) یا به هوا (کندانسورهای هوایی) می‌دهد. این درجه حرارت معمولاً 10تا 15 درجه فارنهایت بیشتر از درجه حرارت خشک محیط خارج در نظر گرفته می‌شود. سازندگان ظرفیت دستگاه‌هایشان را بر اساس درجه حرارت چگالش 0F105 ارایه می‌کنند در حالیکه به ازای هر ده درجه افزایش درجه حرارت نسبت به 0F105؛ ظرفیت سیکل تبرید حدود 13 درصد کاهش می‌یابد که البته این درصد کاهش برای مبردهای مختلف متفاوت بوده و 13 درصد مربوط به مبرد 22-R می‌باشد. یک انتخاب صحیح انتخابی خواهد بود که علاوه بر لحاظ کردن جنبه‌های اقتصادی در آن بتواند به جهت فنی و تکنیکی نیز پاسخگوی نیازهای ساختمان باشد. به عنوان مثال سیستم‌های سرمایش تبخیری جهت ایجاد درجه حرارت‌های پایین مناسب نیستند و یا ممکن است دستگاهی از قبیل پکیج هوایی انبساط مستقیم به جهت بار سرمایشی به درستی انتخاب شده باشند ولی به جهت مقدار هوادهی دارای مشکل باشد‌، دراین صورت نخواهد توانست نیازهای ساختمان را برآورد نماید.
بنابراین برای یک انتخاب صحیح باید پارامترهای مختلفی مورد توجه قرار گیرد. دراین قسمت انتخاب صحیح سیستم‌های کمپرسوری تولید برودت نظیر چیلرها و پکیج‌ها بیشتر مورد نظر هستند. برای انتخاب درست این سیستم‌ها باید به دو مفهوم زیر توجه شود:
1- منظور از بار سرمایشی واقعی‌، باری است که از اجزای مختلف ساختمان نظیر جدارهای خارجی، نفوذ هوا، منابع داخلی و غیره ایجاد می شود.
2- منظور از بار سرمایشی اسمی (Nominal)‌؛ ظرفیت اسمی دستگاه است بطوریکه بتواند پاسخگوی مقدار بار واقعی ساختمان باشد.
بنابراین همواره بار اسمی (ظرفیت دستگاه) از بار واقعی (بار ساختمان) بیشتر خواهد بود ولی نکته این است که چه مقدار بیشتر؟
در واقع طراح باید بتواند با محاسبه مقدار بار ساختمان، ظرفیت اسمی دستگاه را به گونه‌ای انتخاب نماید که توانایی پاسخگویی نیاز سرمایشی ساختمان را داشته باشد و از آنجا که بار سرمایشی یک کمیت متغیر با زمان است دستگاه انتخاب شده باید در هر زمان نیاز واقعی ساختمان را برطرف سازد.
انتخاب دستگاه بزرگتر موجب کاهش عمر دستگاه شده و هزینه‌های اولیه و جاری آن را نیز خواهد افزود‌. از طرف دیگر انتخاب دستگاه کوچکتر باعث می‌شود دستگاه هنگامی که ساختمان بیشترین بار سرمایشی را دارد‌؛ توانایی تامین این‌بار را نداشته باشد‌. عواملی که باید در نظر گرفته شوند تا با داشتن بار واقعی ساختمان‌؛ ظرفیت اسمی دستگاه را بدست آورد‌، عبارتند از:
1- افت‌ها و اصطکاک‌هایی که به واسطه‌ی لوله‌کشی انجام شده در دستگاه و یا عایق نامناسب آن ایجاد می‌شود.
2- کیفیت ساخت دستگاه و مواد مصرفی در ساخت آن.
3- مقدار درجه حرارت سوپرهیت مبرد بعد از اوپراتور و در ورود به کمپرسور.
4- مقدار درجه حرارت سابکول مبرد بعد از کندانسور و در ورود به شیر انبساط.
دو عامل آخر در تعیین ظرفیت دستگاه بسیار مهم‌اند. معمولاً روند انتخاب یک دستگاه به این گونه است که طراح پس از محاسبه بار سرمایشی (بار واقعی) به کاتالوگ سازنده‌ی مورد نظر مراجعه نموده و ظرفیت دستگاه را انتخاب می نماید. در کاتالوگ‌های سازندگان برای انتخاب دستگاهها معمولاً سه پارامتر زیر وجود دارد:
1- درجه حرارت طرح خارج که کندانسور هوایی دستگاه باید در آن کار کند.
2- درجه حرارت مورد نظر برای طرح داخل که باید توسط دستگاه تامین شود.
3- ظرفیت دستگاه در شرایط فوق.
بنابراین معمولاً طراح با در دست داشتن ظرفیتی که از دستگاه انتظار دارد و با مشخص بودن درجه حرارت‌های طرح داخل و خارج مدل دستگاه و به عبارتی ظرفیت اسمی آن را مشخص می‌نماید در حالیکه با تغییر درجه حرارت‌های سوپرهیت و سابکول در دستگاه قطعاً ظرفیتی که می‌توان از دستگاه بدست آورد متفاوت خواهد بود.
هدف از سوپرهیت نمودن (فوق گرم کردن) گاز مبرد در خروجی اوپراتور آسیبی است که بخار اشباع مبرد به پره‌های کمپرسور وارد می‌نماید. به عبارت دیگر ظرفیت‌های برودتی که برای یک دستگاه در درجه حرارت‌های طراحی مختلف داخل و خارج در کاتالوگ‌های سازندگان ارایه می‌شود؛ با این فرض است که اولاً حالت ترمودینامیکی گاز مبرد خروجی از اواپراتور دستگاه بخار اشباع بوده و ثانیاً حالت ترمودینامیکی مایع مبرد خروجی از کندانسور دستگاه مایع اشباع است. در حالیکه در عمل اگر گاز خروجی از اوپراتور در حالت بخار اشباع باشد، پس از برخورد این بخار با تیغه‌ها یا جداره‌های کمپرسور که با سرعت بالایی در حال حرکت هستند، رطوبت موجود در بخار اشباع موجب خوردگی کمپرسور شده و در ضمن راندمان کمپرسور را نیز کم خواهد کرد. بنابراین باید مبرد خروجی از اوپراتور به حالت سوپرهیت (فوق گرم) شده و سپس وارد کمپرسور گردد. سوپرهیت کردن گاز مبرد خروجی از اوپراتور را می‌توان با افزایش طول لوله‌های اواپراتور و یا توسط یک مبدل حرارتی که در خط ساکشن قرار دارد انجام داد. به طور کلی هر 10 درجه سوپرهیت نمودن گاز مبرد خروجی از اواپراتور موجب افزایش یک تا سه درصدی ظرفیت کمپرسور می‌شود. همچنین ظرفیت‌های مندرج در کاتالوگ‌های سازندگان بر این اساس است که حالت ترمودینامیکی مبرد خروجی از کندانسور مایع اشباع است؛ در حالیکه در عمل اگر مایع اشباع از کندانسور خارج و وارد شیر انبساط شود ممکن است در نتیجه کاهش فشاری که در شیر انبساط ایجاد می‌شود به طور ناگهانی به بخار تبدیل شود(Flashing) که باعث کاهش راندمان سیکل تبرید و خرابی شیر انبساط می‌شود. بنابراین همواره دستگاه به گونه‌ای طراحی می‌شود که حالت ترمودینامیکی واقعی خروجی مبرد از کندانسور، مایع مادون سرد (سابکول) باشد. مادون سرد کردن مبرد می‌تواند از یکی از دو طریق افزایش طول لوله‌های کندانسور و یا مبدل حرارتی در خط ساکشن دستگاه انجام شود. به طورکلی به ازای هر یک درجه مادون سرد کردن مبرد خروجی از کندانسور؛ ظرفیت کمپرسور پنج درصد افزایش می‌یابد.
علاوه بر عوامل فوق افت فشار و دما در خطوط مکش (ساکشن) و دهش (دیسشارج) نیز موجب تغییر ظرفیت دستگاه می‌شود. معمولاً افت تقریبی مجاز سیستم لوله‌کشی سیکل تبرید معادل دو درجه‌ی فارنهایت می‌باشد.
لذا در صورتیکه درجه حرارت تبخیر مبرد در اوپراتور F420 باشد؛ کمپرسور باید بر مبنای درجه حرارت مكش 400 F انتخاب شود. به همین ترتیب اگر درجه حرارت كندانس (چگالش )1030F باشد، كمپرسور را باید بر مبنای درجه حرارت چگالش 1050F انتخاب نمود.
به طورکلی درجه حرارت‌های تبخیر و کندانس مبرد نیز نقش بسیار مهمی در ظرفیت دستگاه خواهند داشت. درجه حرارت تبخیر؛ درجه حرارتی است که مبرد در آن درجه حرارت در اواپراتور بخار می‌شود. برای شرایط آسایش معمولاً این درجه حرارت 0F40 در نظر گرفته می‌شود. به طور تقریبی برای اکثر مبردها به ازای هر ده درجه کاهش درجه حرارت تبخیر از مقدار 0F40؛ ظرفیت سیکل تبرید حدود 24 درصد کاهش می‌یابد.
درجه حرارت کندانس نیز درجه حرارتی است که مبرد در آن درجه حرارت در کندانسور تقطیر شده و گرمایش را به آب (کندانسورهای آبی) یا به هوا (کندانسورهای هوایی) می‌دهد. این درجه حرارت معمولاً 10تا 15 درجه فارنهایت بیشتر از درجه حرارت خشک محیط خارج در نظر گرفته می‌شود. سازندگان ظرفیت دستگاه‌هایشان را بر اساس درجه حرارت چگالش 0F105 ارایه می‌کنند در حالیکه به ازای هر ده درجه افزایش درجه حرارت نسبت به 0F105؛ ظرفیت سیکل تبرید حدود 13 درصد کاهش می‌یابد که البته این درصد کاهش برای مبردهای مختلف متفاوت بوده و 13 درصد مربوط به مبرد 22-R می‌باشد.

منبع: ماهنامه تهویه و تأسیسات




تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

*در زیر می تواناید برخی نکات اجرایی موتورخانه را مطالعه فرمایید:

1: در زمانیکه از سوخت های مایع نظیر گازوئیل و مازوت استفاده می کنید مخزن اصلی سوخت بیرون از موتورخانه باشد .

2: یک عدد مخزن روزانه با حجم مناسب در داخل موتورخانه طوری نصب گردد که بر پمپ سوخت مشعل سوار باشد .

3: اگر فاصله منبع سوخت تا مشعل از ده متر بیشتر و یا سه زانویی بیشتر استفاده شده باشد سایز لوله سوخت حداقل 1 اینچ باشد.

4: قبل از پمپ سوخت حتماً از فیلتر استفاده کنید.

5: برگشت سوخت به مخزن روزانه باعث افزایش دمای مخزن سوخت (بخصوص در سیستم های مازوت سوز) می گردد که در بهتر سوختن مشعل کمک می نماید.


 

6: همیشه دیگ بخار را بر روی سطح کاملاً صاف (تراز) قرار دهید.

7: بهتر است پایه های دیگ بخار از کف موتورخانه در حد معقول بالا باشد. در این مورد بهتر است از شرکت آب بند نحوه اجراء فنداسیون را بخواهید.

8: همیشه مشعل به طرف درب موتورخانه باشد. (جهت دریافت هوای بیشتر)

-درب ورودی موتورخانه در قسمت پایین طوری اجرا شود که هوای مناسب موقع بسته بودن درب به داخل موتورخانه هدایت شود.

9:حداقل فضای دیگ بخار از دیوار در طرفین 1.5 متر و حداقل فاصله از عقب به اندازه قطر دیگ های بخار و از جلو به اندازه طول دیگ بخار است. (جهت تعمیرات)

10: دودکش دیگ بخار هر چقدر مرتفع باشد بهتر است. حداقل ارتفاع دودکش 5 متر تا 7 متر است.

11: در زمان اجرای دو دیگ بخار بشکل موازی و کارکرد همزمان، در خروجی لوله بعد از شیر بخار یک عدد شیر یکطرفه نصب شود.

12:همیشه از یک کلکتور با خروجی های متنوع استفاده کنید. وجود کلکتور با فلنچ های اضافه موجب می شود در آینده اگر مصرف کننده هایی اضافه شد کنده کاری و برشکاری روی خطوط اصلی بخار انجام نگیرد و در هزینه ها صرفه جویی بعمل آید.

13: منبع کندانس در نزدیکترین نقطه به پمپ دیگ بخار باشد.

 





تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan
گروه 1: ساختمان هایی که در آنها از پنجره های دوجداره استفاده شده است و دیوارهای خارجی نیز عایق شده است و در آنها پرت حرارت بسیار پایین است.
گروه 2: ساختمان هایی که از لحاظ ساخت معمولی می باشند و در آنها از پنجره معمولی فلزی استفاده شده و پرت حرارت در آنها معمولی می باشد ( مانند آپارتمان های معمولی )
گروه 3: ساختمان هایی که از لحاظ معماری و ساخت قدیمی می باشند و پرت حرارت در آنها بسیار بالا است و در آنها از در و پنجره های مناسبی استفاده نشده است.


*معتدل و مرطوب ( شهر های شمالی )
ساختمان های دسته اول: برای هر متر مربع 80 تا 100 وات
ساختمان های دسته دوم: برای هر متر مربع 100 تا 120 وات
ساختمان های دسته سوم: برای هر متر مربع 120 تا 140 وات


*گرم و خشک ( شهر های کوهستانی مانند مشهد، تهران )
ساختمان های دسته اول: برای هر متر مربع 100 تا 120 وات
ساختمان های دسته دوم: برای هر متر مربع 120 تا 140 وات
ساختمان های دسته سوم: برای هر متر مربع 140 تا 160 وات


*گرم و مرطوب ( شهر های جنوبی )
ساختمان های دسته اول: برای هر متر مربع 60 تا 80 وات
ساختمان های دسته دوم: برای هر متر مربع 80 تا 100 وات
ساختمان های دسته سوم: برای هر متر مربع 100 تا 120 وات

این اعداد به محاسبه سر انگشتی معروف است و مربوط به مناطق آب و هوایی ایران می باشد.




تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan

سوال:


مقدار بار سرمایی یک ساختمان به مساحت 100 متر مربع را که در تهران واقع شده است، محاسبه کنید.

جواب:


با توجه به این پست، برای شرایط تهران داریم:

To=105 o F
AF=0.93
CLF=1.2


بنابراین:

Q=11x0.93x1.2x100x(0.2x105+0.8x75-55)=31917 Btu/hr = 2.7 T.C
20% هوای تازه در نظر گرفته شده است.

 





تاريخ : پنج شنبه 9 آذر 1391برچسب:,
ارسال توسط Ehsan